Elektrozaczepy wybór

W ogrodzie może wydarzyć się dużo nieprzewidzianych sytuacji ? ten dział właśnie im jest poświęcony. Informacje na temat specyficznych problemów związanych z pracami ogrodowymi, aranżacją ogrodu, uprawą oryginalnych gatunków roślin.

Moderator: wika001

skyres
Aktywny
Aktywny

Elektrozaczepy wybór

Post autor: skyres »

Chcę zamontować elektrozaczep w drzwiach wejściowych do biura żeby otwierać je z domofonu bez wstawania. Nigdy tego nie robiłem i nie wiem jakie napięcie zasilania wybrać, 12V czy 24V i jak to podłączyć do istniejącego domofonu.

dansews
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Elektrozaczepy wybór

Post autor: dansews »

Przy montażu elektrozaczepu w drzwiach biurowych kilka rzeczy musisz ustalić zanim cokolwiek kupisz. Po pierwsze sprawdź jakie napięcie wyjściowe ma twój domofon na zacisku sterowania zamkiem bo zazwyczaj jest to 12V DC albo 12V AC i elektrozaczep musi być dopasowany do tego napięcia. Mieszanie AC i DC przy elektrozaczepach to błąd który kończy się spalonym urządzeniem albo brakiem działania. Po drugie sprawdź kierunek otwierania drzwi bo elektrozaczep normalnie otwarty NO otwiera się przy podaniu napięcia a normalnie zamknięty NC jest otwarty bez napięcia i zamyka się gdy napięcie jest podane, przy drzwiach biurowych standardem jest NO żeby w razie awarii zasilania drzwi można było normalnie otworzyć. Przy montażu samym w sobie elektrozaczep wkłada się w wyciętą kieszeń w ościeżnicy i wymaga precyzyjnego dopasowania do języka zamka w drzwiach bo za duży luz oznacza trzaskanie i słabe trzymanie. Więcej szczegółów o doborze znajdziesz na https://www.parkan.net.pl/elektrozaczep ... -zakupowy/ i polecam to przeczytać przed zakupem.

ODPOWIEDZ