Cebulka marynowana

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

magda_ś
Aktywny
Aktywny
Posty: 133
Rejestracja: 07 mar 2011, 20:21

Cebulka marynowana

Post autor: magda_ś »

W przygotowanie tej przekąski trzeba włożyć trochę pracy, ale jej smak wynagrodzi nam czas spędzony nad obieraniem cebulek. Idealna jako dodatek na wszelkie okazje

2 kg jak najmniejszych cebulek
0,7 litru octu
liśc laurowy
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca, cukier i sól

Obrać cebulki. Dokładnie umyć i wyparzyć słoiki. Półtora litra wody zagotować z octem. Gdy zawrze, dodać przyprawy (po 3 ziarnka pieprzu, jedno ziele angielskie, pół listka laurowego i 10 ziarnek gorczycy na słoik) i gotować jeszcze przez dwie minuty. Dodać niepełną szklankę cukru i trzy łyżki soli. Do słoików nakładać cebulki, tak, by pozostało około 2 centymetrów wolnej przestrzeni na górze. Zalać zalewą, postukać w dno, aby usunąć pęcherzyki powietrza, dokładnie zakręcić i pasteryzować: słoiki wstawić do garnka z zimną wodą i podgrzewać. Po zagotowaniu się wody trzymać na ogniu jeszcze przez 5 minut. Wyjąć gorące i postawić na zakrętce. Nadają się do spożycia już po dwóch dniach.

wika001
Aktywny
Aktywny
Posty: 292
Rejestracja: 24 lut 2011, 9:57

Re: Cebulka marynowana

Post autor: wika001 »

rzeczywiście trochę pracy przy tym jest ale z tego co wynika warto się poświecić i zrobić, spróbuję

ODPOWIEDZ