Kompot z czereśni

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Aga_81
Aktywny
Aktywny
Posty: 152
Rejestracja: 24 lut 2011, 20:25

Kompot z czereśni

Post autor: Aga_81 »

Wśród tematów dotyczących kompotów owocowych, brakowało mi tego o najlepszym kompocie z czereśni:) Więc zakładam wątek. Ja robię taki, a Wy?

CZEREŚNIE MYJEMY I ODRYWAMY OGONKI. PRZYGOTOWUJEMY SŁOIKI. WSYPUJEMY DO SŁOIKÓW OWOCE. ZALEWAMY WODĄ ZMIESZANĄ Z CUKREM ( NA 1 LITR WODY 5 ŁYŻEK CUKRU ) TAK ABY CZEREŚNIE BYŁY PRZYKRYTE. ZAKRĘCAMY SŁOIKI I PASTERYZUJEMY OK. 20 MINUT.

Szymon_E
Aktywny
Aktywny
Posty: 201
Rejestracja: 23 lut 2011, 23:50

Re: Kompot z czereśni

Post autor: Szymon_E »

Popieram, że kompot z czereśni jest najlepdszy

Suplem
Aktywny
Aktywny
Posty: 100
Rejestracja: 03 wrz 2011, 14:26

Re: Kompot z czereśni

Post autor: Suplem »

A ja mam taki przepis na kompot z czereśni :)

Składniki:
* czereśnie
* woda
* cukier (400 g cukru na 1 litr wody)
Sposób przygotowania:
Czereśnie dobrze opłukać, przebrać nadpsute wyrzucamy, usunąć szypułki.
Następnie napełniamy słoiki owocami do mniej więcej 2/3 wysokości.
Rozpuścić cukier w wodzie i zagotować. Gorącym syropem zalewamy czereśnie.
Pasteryzować mniej więcej około 40-50 minut (możliwe, że można krócej, ale nie próbowałam).
Przepis można wykorzystać do obu odmian czereśni zarówno czerwonej jak i żółtej.
Smacznego i na zdrowie :)

ODPOWIEDZ