Wśród tematów dotyczących kompotów owocowych, brakowało mi tego o najlepszym kompocie z czereśni:) Więc zakładam wątek. Ja robię taki, a Wy?
CZEREŚNIE MYJEMY I ODRYWAMY OGONKI. PRZYGOTOWUJEMY SŁOIKI. WSYPUJEMY DO SŁOIKÓW OWOCE. ZALEWAMY WODĄ ZMIESZANĄ Z CUKREM ( NA 1 LITR WODY 5 ŁYŻEK CUKRU ) TAK ABY CZEREŚNIE BYŁY PRZYKRYTE. ZAKRĘCAMY SŁOIKI I PASTERYZUJEMY OK. 20 MINUT.
Kompot z czereśni
Moderator: wika001
Re: Kompot z czereśni
Popieram, że kompot z czereśni jest najlepdszy
Re: Kompot z czereśni
A ja mam taki przepis na kompot z czereśni 
Składniki:
* czereśnie
* woda
* cukier (400 g cukru na 1 litr wody)
Sposób przygotowania:
Czereśnie dobrze opłukać, przebrać nadpsute wyrzucamy, usunąć szypułki.
Następnie napełniamy słoiki owocami do mniej więcej 2/3 wysokości.
Rozpuścić cukier w wodzie i zagotować. Gorącym syropem zalewamy czereśnie.
Pasteryzować mniej więcej około 40-50 minut (możliwe, że można krócej, ale nie próbowałam).
Przepis można wykorzystać do obu odmian czereśni zarówno czerwonej jak i żółtej.
Smacznego i na zdrowie

Składniki:
* czereśnie
* woda
* cukier (400 g cukru na 1 litr wody)
Sposób przygotowania:
Czereśnie dobrze opłukać, przebrać nadpsute wyrzucamy, usunąć szypułki.
Następnie napełniamy słoiki owocami do mniej więcej 2/3 wysokości.
Rozpuścić cukier w wodzie i zagotować. Gorącym syropem zalewamy czereśnie.
Pasteryzować mniej więcej około 40-50 minut (możliwe, że można krócej, ale nie próbowałam).
Przepis można wykorzystać do obu odmian czereśni zarówno czerwonej jak i żółtej.
Smacznego i na zdrowie
