Mega szybki sposób na powidła ze śliwiek
dojrzałe węgierki
cukier, jeśli potrzeba...
ocet
Śliwki umyć, usunąć pestki, wrzucić do gara. Polać octem (około 1 łyżki, jak śliwek jest dużo, to może być więcej). Nie martwcie się, nie będzie czuć smaku octu, a za to powidła zachowają piękny, śliwkowy kolor, zamiast przypominać burą breję.
Postawić na mały ogień i przykryć. Odkryć jak puszczą sok. Smażyć tak ze dwie godzinki, no i mieszać od czasu do czasu.
Na drugi dzień znowu posmażyć z godzinkę... I można tak jeszcze przez kilka dni, w zależności od tego jak bardzo lubicie wysmażone.
Pod koniec smażenia można dosłodzić. Jeśli śliwki były bardzo dojrzałe, to nie trzeba w ogóle, a jeśli kwaskowate, to maksymalnie szklanka cukru na kilogram śliwek. Zresztą sami spróbujcie i dosłodźcie sobie jak wam pasuje. Trzeba wtedy bardziej pilnować, bo cukier lubi przywierać.
Kiedy powidła będą takie jak lubicie, wystarczy zapakować jeszcze gorące do wyparzonych słoików i mocno zakręcić.
Smacznego
powidła ze śliwek
Moderator: wika001
Re: powidła ze śliwek
o bardzo ciekawy przepis, wypróbuje jesienią
natomiast teraz byłabym wdzięczna za jeszcze jeden przepis dotyczący powideł ze śliwek Czy ktoś ma sprawdzony przepis na ciasto z powidłami, takie na kruchym cieście?
Aga
natomiast teraz byłabym wdzięczna za jeszcze jeden przepis dotyczący powideł ze śliwek Czy ktoś ma sprawdzony przepis na ciasto z powidłami, takie na kruchym cieście?
Aga
Re: powidła ze śliwek
Proszę bardzo, prosty, szybki w wykonaniu i smaczny:
Z mąki wymieszanej z proszkiem, cukru, margaryny, jajek i śmietany, ugniatamy ciasto i je wkładamy do lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy i wkładamy do natłuszczonej średniej wielkości foremki. Na ciasto nakładamy powidła, a na to ścieramy lub kruszymy pozostałą część ciasta. Pieczemu około 1 h w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto można polać roztopioną czekoladą
Polecam!
Z mąki wymieszanej z proszkiem, cukru, margaryny, jajek i śmietany, ugniatamy ciasto i je wkładamy do lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy i wkładamy do natłuszczonej średniej wielkości foremki. Na ciasto nakładamy powidła, a na to ścieramy lub kruszymy pozostałą część ciasta. Pieczemu około 1 h w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto można polać roztopioną czekoladą
Polecam!
Re: powidła ze śliwek
ja zdecydowanie tez:)
Re: powidła ze śliwek
o świetne, aż ślinka cieknie....
Re: powidła ze śliwek
rzeczywiście mega szybko się robi:)
