powidła ze śliwek

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Kasia_D
Aktywny
Aktywny
Posty: 282
Rejestracja: 18 lut 2011, 14:27

powidła ze śliwek

Post autor: Kasia_D »

Mega szybki sposób na powidła ze śliwiek

dojrzałe węgierki
cukier, jeśli potrzeba...
ocet

Śliwki umyć, usunąć pestki, wrzucić do gara. Polać octem (około 1 łyżki, jak śliwek jest dużo, to może być więcej). Nie martwcie się, nie będzie czuć smaku octu, a za to powidła zachowają piękny, śliwkowy kolor, zamiast przypominać burą breję.
Postawić na mały ogień i przykryć. Odkryć jak puszczą sok. Smażyć tak ze dwie godzinki, no i mieszać od czasu do czasu.
Na drugi dzień znowu posmażyć z godzinkę... I można tak jeszcze przez kilka dni, w zależności od tego jak bardzo lubicie wysmażone.
Pod koniec smażenia można dosłodzić. Jeśli śliwki były bardzo dojrzałe, to nie trzeba w ogóle, a jeśli kwaskowate, to maksymalnie szklanka cukru na kilogram śliwek. Zresztą sami spróbujcie i dosłodźcie sobie jak wam pasuje. Trzeba wtedy bardziej pilnować, bo cukier lubi przywierać.
Kiedy powidła będą takie jak lubicie, wystarczy zapakować jeszcze gorące do wyparzonych słoików i mocno zakręcić.
Smacznego
vel

Aga_81
Aktywny
Aktywny
Posty: 152
Rejestracja: 24 lut 2011, 20:25

Re: powidła ze śliwek

Post autor: Aga_81 »

o bardzo ciekawy przepis, wypróbuje jesienią
natomiast teraz byłabym wdzięczna za jeszcze jeden przepis dotyczący powideł ze śliwek Czy ktoś ma sprawdzony przepis na ciasto z powidłami, takie na kruchym cieście?

Aga

Maria68
Aktywny
Aktywny
Posty: 219
Rejestracja: 23 lut 2011, 21:33
Lokalizacja: Puławy

Re: powidła ze śliwek

Post autor: Maria68 »

Proszę bardzo, prosty, szybki w wykonaniu i smaczny:
Z mąki wymieszanej z proszkiem, cukru, margaryny, jajek i śmietany, ugniatamy ciasto i je wkładamy do lodówki. 3/4 ciasta wałkujemy i wkładamy do natłuszczonej średniej wielkości foremki. Na ciasto nakładamy powidła, a na to ścieramy lub kruszymy pozostałą część ciasta. Pieczemu około 1 h w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto można polać roztopioną czekoladą

Polecam!

LeonPac
Aktywny
Aktywny
Posty: 163
Rejestracja: 28 lut 2011, 14:25

Re: powidła ze śliwek

Post autor: LeonPac »

ja zdecydowanie tez:)

Szymon_E
Aktywny
Aktywny
Posty: 201
Rejestracja: 23 lut 2011, 23:50

Re: powidła ze śliwek

Post autor: Szymon_E »

o świetne, aż ślinka cieknie....

mrservice
Aktywny
Aktywny
Posty: 199
Rejestracja: 23 lut 2011, 15:59

Re: powidła ze śliwek

Post autor: mrservice »

rzeczywiście mega szybko się robi:)

ODPOWIEDZ