kwiaty na skalniak
Moderator: wika001
kwiaty na skalniak
Jakie są najlepsze kwiaty na skalniak?Słyszałam, ze tulipany pieknie wyglądaja...

Re: kwiaty na skalniak
cebulowe...Śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis) i mniej może znana roślina Złoć żółta (Galega lutea)

vel

Z doświadczenia wiem, że rewelacyjnymi roślinkami, jedynymi które posiadam, ale bezproblemowymi są rojniki-polecam. Może jeszcze dodałbym pierwiosnki-tylko szybko przekwitają ale wiosna wyglądają pięknie.

Wybierając rośliny trzeba dobrać je tak aby stanowiły ozdobę przez większą część roku. Dlatego musimy posadzić rośliny wieloletnie, które będą ozdobne w różnych porach roku. Najlepiej sprawdzają się niskie byliny: Bergenia sercolistna, Dąbrówka rozłogowa, Dzwonek karpacki, Goździk postrzępiony, Floks, płomyk szydlasty, Rojnik

Wybierając rośliny trzeba dobrać je tak aby stanowiły ozdobę przez większą część roku. Dlatego musimy posadzić rośliny wieloletnie, które będą ozdobne w różnych porach roku. Najlepiej sprawdzają się niskie byliny: Bergenia sercolistna, Dąbrówka rozłogowa, Dzwonek karpacki, Goździk postrzępiony, Floks, płomyk szydlasty, Rojnik

Mnie zawsze urzekały wrzosy  pięknie się prezentują na skalniaku
 pięknie się prezentują na skalniaku  Sama posiadam. Myślę, że znalezienie sadzonek nie będzie trudne
 Sama posiadam. Myślę, że znalezienie sadzonek nie będzie trudne 

pięknie się prezentują na skalniaku
 pięknie się prezentują na skalniaku  Sama posiadam. Myślę, że znalezienie sadzonek nie będzie trudne
 Sama posiadam. Myślę, że znalezienie sadzonek nie będzie trudne 
- 
				torba z ekoskory
- Początkujący 
- Kontakt:
u mnie na skalniaku rośnie lawenda, kocimiętka - mają piękne fioletowe kwiaty, goździk, i portulaka wielokwiatowa, która tworzy barwny dywan i kwitnie całe lato - polecam 

torby, torebki i torebeczki damskie, kuferki, torby 2w1, listonoszki, modne wzory i kolory http://www.e-torebeczka.pl

Też mamy lawendę, wrzosy, mamy pierwiosnki, rojniki, bardzo ładnie to wygląda, zwłaszcza wiosną z pierwiosnkami.

My mamy mozaikę z Rojnika,Lawendy i Wrzosu na tle mchu i bosko to wygląda ^^

_______________________________________________________________________________
sauna domowa
- 
				sterowanieroletami
- Początkujący 
- Kontakt:
Mi tulipany na skalniaku sie nie podobają

a dla mnie wlansie tulipany są super

Tulipany botaniczne są prześliczne i jak znalazł na skalniaki. Uwielbiam te "dzikusy"  

- 
				valcoonetti16
- Początkujący 
Wybierając skalniak, trzeba określić jego podłoże które może składać się z różnych formacji. Typowym przykładem skalniaka wysokogórskiego, opartego na kamieniu granitowym (i po bokach kamieniu węglanowym) są rośliny rosnące przez wiele lat z rzędu (byliny wieloletnie). Nie stanowią one żadnego problemu w użytkowaniu i pielęgnacji. Przez większość roku można podziwiać niektóre z bylin niskopiennych, takich jak: bergenia sercolistna,  kilka odmian rojnika, popularna dąbrówka rozłogowa, pięknie kwitnący dzwonek karpacki oraz goździk postrzępiony