Strona 1 z 1

chrzan tarty przepis

: 31 mar 2011, 13:23
autor: magda_ś
W związku ze zbliżającymi się świętami, chciałabym dowiedzieć się jakie macie przepisy na przygotowanie tartego chrzanu?

Re: chrzan tarty przepis

: 17 kwie 2011, 17:16
autor: Kasia_D
Ja znam taki:

1. Korzeń chrzanu umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej z małymi otworami lub zmielić w maszynce, nakładając na wylot plastikowy woreczek.
2. Utarty chrzan wyłożyć na sitko, przelać niewielką ilość wrzątku. Dzięki temu chrzan nie będzie zbyt ostry. Oczywiście, jeśli ktoś lubi pikantne przyprawy, nie musi tego robić.
3. Chrzan przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, wszystko wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsty, rozcieńczyć przegotowaną wodą. Szybko przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć.