Strona 1 z 1
					
				dżem z czarnego bzu
				: 22 mar 2011, 7:05
				autor: klaudia_pol
				Nigdy nie próbowałam robić przetworów z czarnego bzu, ale z chęcią  bym zac zeła.... Słyszałam też że czarny bez ma właściwości lecznicze, ale nie wiem dokłądnie jakie  

 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 26 lip 2011, 1:39
				autor: Bukowiecka
				z samego czarnego bzu można robić m.in soki
ale b. dobre są też kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
			 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 05 paź 2011, 23:40
				autor: Sunflower
				Witam 
 
 
Owoce czarnego bzu są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B.Zawierają również olejki eteryczne i kwasy organiczne,które mają działanie napotne i przeciwbólowe.Owoce czarnego bzu możemy spożywać w różnych postaciach:suszone-sporządzamy z nich herbatki,napary,wywary;soki lub syropy-które rozcieńczamy wodą;dżemy i konfitury;wszelakiego rodzaju nalewki,które mają świetne wyniki w zwalczaniu zatok i problemów całego układu odpornościowego.Kwiaty i owoce mają  działanie:moczopędne,napotne,przeciwgorączkowe,wykrztuśne,przeciwbólowe,przeczyszczające, odtruwające oraz przeciwzapalne ale wyłącznie do użytku zewnętrznego.Napary z suszonych kwiatów używamy do zwalczania przeziębienia,nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych oraz chorób reumatycznych. Z owoców robimy odwary i leczmy nimi:nerwobóle,migreny,biegunki,choroby reumatyczne i neurologiczne,zaburzenia przemiany materii.Napary z kwiatów stosujemy również zewnętrznie do leczenia zapalenia skóry,wyprysków skórnych,oparzeń,do płukania gardła i  jamy ustnej w stanach zapalnych oraz do przemywania oczu w stanach zapalnych spojówek.Należy jednak pamiętać aby zbierać tylko owoce dojrzałe,gdyż wszystkie części świeże czarnego bzu zawierają substancje,które dla ludzi przy spożyciu większych ilości są trujące.Poddane jednak działaniu wysokiej temperatury w procesie gotowania lub smażenia bez przykrycia,substancje trujące zostają usunięt
 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 09 paź 2011, 19:09
				autor: magda_mm
				Ja chyba skusiłabym się na sok...ale muszę poczekać aż zacznie kwitnąć 

 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 10 kwie 2017, 8:35
				autor: Gafiras
				Ja jednak wolę  
syrop z bzu czarnego moim zdaniem lepszy niż dżem wychodzi. Ale w tym roku również zamierzam i dżem zrobić na próbę , macie jakieś fajne receptury?
 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 17 maja 2017, 14:13
				autor: Pentrus
				Polecam wam spojrzeć na tego bloga: 
https://blog.polskarozasklep.pl/2017/05 ... -od-dzemu/ gdzie znajdziecie wiele ciekawych informacji na temat dżemów i przetworów.  Sam czerpię z niego wiele ciekawych informacji.
 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 18 maja 2017, 11:49
				autor: blchen
				Ciężko będzie takie coś wykonać.
			 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 04 sty 2018, 10:39
				autor: Gedrant
				Bardzo lubię takie dżemy, są świetne z czarnego bzu najbardziej mi odpowiada bo nie jest taki słodki. 
_______________
gaśnice proszkowe 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 15 sty 2018, 13:22
				autor: AnnaLizyna
				Ja z czarnego bzu robiłam za zwyczaj soki, dżemów  nie miałam okazji. Jak myślicie, czy zamiast cukru można dodać jakąś inną (zdrową) substancję słodzącą?
			 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 27 lut 2018, 22:53
				autor: Dancing
				Ja robię syrop z kwiatów bzu, przepis jest bardzo prosty: kwiaty, woda, cukier, cytryna, kwiatki zalewam wrzątkiem i zostawiam na 2 dni w chłodnym pomieszczeniu. Następnie odsączam kwiaty, dodaję cukru i cytryny, zagotowuję, rozlewam do słoików i syrop gotowy 

 W tym roku dodatkowo chce spróbować zrobić dżem i bzówkę 

 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 02 sie 2018, 12:03
				autor: asianocon
				Jeszcze takie nie robiłam, dobry?
			 
			
					
				Re: dżem z czarnego bzu
				: 27 lis 2018, 13:55
				autor: asianocon
				Jeszcze takiego nie jadłam