Strona 1 z 1

zioła w kuchni

: 09 kwie 2011, 9:28
autor: saba.solarz
Żadna dobra potrawa nie istnieje bez aromatycznych przypraw, a te znajdują się w wonnych ziołach, jakie polecacie zioła do domowego użytku?

Re: zioła w kuchni

: 24 wrz 2011, 14:28
autor: Malvina
Osobiście polecam uprawiać następujące zioła: bazylię łatwa w uprawie i pielęgnacji, a tyle z niej pociechy jako dodatek do dań z makaronu, zapiekanek, pizzy, ryb, pesto, twarożku, przeróżnych sosów, oraz do czego nam jeszcze fantazja nakaże. Majeranek uprawa równie prosta jak bazylii, aromatyczny do sosów, zup oraz mięs. Mięta orzeźwiające ziółko do deserów, twarożku dodatkowo jako napar łagodzi niestrawność. A także polecam, oregano, melisę, szczypior, pietruszkę. Zawsze dobrze jest mieć pod ręką świeże zioła jako dodatek do dań wtedy mamy pewność, że dajemy 100 % naturalnych i zdrowych ziół - niestety te sklepowe nie zawsze takie są.