ten przepis jest doskonały, szczególnie teraz przed świętami przyda się słoiczek takiej konfitury, do pieczonego mięsa albo serów:
Składniki na 2 szklanki konfitury:
    * pół kilo świeżej lub mrożonej żurawiny
    * 1 jabłko obrane i starte
    * sok i otarta skórka z jednej cytryny
    * 200 g drobnego cukru
    * pół szklanki wody
Żurawiny umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać starte jabłko, pół szklanki wody i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut) i część wody odparuje, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić resztę owoców i gotować około 30 minut (lub krócej), aż całość zgęstnieje i woda odparuje.
Umieścić w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwrócić dnem do góry, przykryć ściereczką. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu
			
			
									
						
										
						konfitura z żurawiny
Moderator: wika001
Re: konfitura z żurawiny
ja osobiście konfitury żurawinowej używam do każdego rodzaju pieczonych mięs
teraz doskonała do wszystkich grillowanych polędwiczek, drobiu i serów
			
			
									
						
							teraz doskonała do wszystkich grillowanych polędwiczek, drobiu i serów
jurekk
			
						
