Dla wszystkich, którym przeszkadza nadmiar mleczy (mniszków) na trawniku mam specjalny, sprawdzony przepis:
Miód z kwiatów mniszka
Składniki:
250 kwiatów mniszka lekarskiego, 1 dużą cytrynę, 1 litra wody, 1 kg cukru
Kwiaty potrzymać na słońcu 2-3 godziny. Wrzucić je do wody, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Wszystko razem gotować 15 minut od zagotowania. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 1 dzień. Potem odcedzić wywar i wlać do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 2 godziny bez przykrycia. Taki "miód" wlać do słoików i pasteryzować przez 10-15 minut.
Mlecz
Moderator: wika001
-
Bukowiecka
- Aktywny

- Posty: 130
- Rejestracja: 26 lut 2011, 22:42
Re: Mlecz
czy ten miodek nie ma gorzkawego posmaku, charakterystycznego dla mleczu?
Re: Mlecz
Ja też mam przepis na miodek z mleczu, ale nie co inny.
Składniki:
220 sztuk kwiatów mlecza [ mniszek lekarski]
1 duża cytryna
1 kg cukru
1 l wody
Przygotowanie:
Kwiaty mlecza bez łodyg, płuczemy, cytrynę dobrze sparzyć i razem ze skórką pokroić w plastry. Całość zalewamy wodą i gotujemy 15 - 20 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Następnie przecedzamy przez sito i odciskamy przez gazę lub lnianą ściereczkę. Stopniowo dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany [ miód można chwilę gotować] Odstawiamy do odparowania na 1 do 2 dni. Miód rozlewamy do słoików i zagotowujemy.
Smacznego mniam, mniam
Bukowiecka - zdecydowanie miodek ma słodkawy smak.
Składniki:
220 sztuk kwiatów mlecza [ mniszek lekarski]
1 duża cytryna
1 kg cukru
1 l wody
Przygotowanie:
Kwiaty mlecza bez łodyg, płuczemy, cytrynę dobrze sparzyć i razem ze skórką pokroić w plastry. Całość zalewamy wodą i gotujemy 15 - 20 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Następnie przecedzamy przez sito i odciskamy przez gazę lub lnianą ściereczkę. Stopniowo dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany [ miód można chwilę gotować] Odstawiamy do odparowania na 1 do 2 dni. Miód rozlewamy do słoików i zagotowujemy.
Smacznego mniam, mniam
Bukowiecka - zdecydowanie miodek ma słodkawy smak.
