A teraz smak z dziecińswa. Moja babcia przygotowywała na zimę taki oto kompot z gruszek:
Składniki:
? 1 kg gruszek
? 10 dag cukru
? sok z ? cytryny
? ? l wody
? kawałek laski wanilii
Sposób wykonania:
Gruszki obrać i przekroić na połówki po czym ułożyć w słoikach.
Następnie wodę ugotować z dodatkiem soku z cytryny, cukrem oraz wanilią, wówczas zalać zalewą gruszki.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 15-20 min.
Kompot z gruszek
Moderator: wika001
-
- Aktywny
- Posty: 130
- Rejestracja: 26 lut 2011, 22:42
Re: Kompot z gruszek
przepyszny przepis, dziekuję
Re: Kompot z gruszek
Ja się podzielę takim o to przepisem na kompot z gruszek 
Składniki:
* 3 kg gruszek dojrzałych, ale twardych
* 300 gram cukru
* 3 litr wody
* 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
* kawałek laski wanilii
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytrynowym oraz wanilią. Gruszki umyć, obrać i pokroić w większe cząstki oczywiście usuwając gniazda nasienne. Następnie pokrojone gruszki układamy w słojach. Zalewę zagotować i gorącą zalać owoce. Zamknąć słoiki i pasteryzować w temperaturze 90°C przez 20 25 min.
Smacznego i na zdrowie

Składniki:
* 3 kg gruszek dojrzałych, ale twardych
* 300 gram cukru
* 3 litr wody
* 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
* kawałek laski wanilii
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytrynowym oraz wanilią. Gruszki umyć, obrać i pokroić w większe cząstki oczywiście usuwając gniazda nasienne. Następnie pokrojone gruszki układamy w słojach. Zalewę zagotować i gorącą zalać owoce. Zamknąć słoiki i pasteryzować w temperaturze 90°C przez 20 25 min.
Smacznego i na zdrowie
