Re: Bułeczki drożdżowe z jagodami
autor: Maria68 » 03 mar 2011, 18:10
też nabrałam na nie ochoty, a chyba mam jeszcze trochę mrożonych owoców. Mój przepis na bułeczki wygląda tak:
Z drożdży wymieszanych z cukrem i ciepłym mlekiem robimy rozczyn. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ucieramy jaja z cukrem, dolewamy podgrzane mleko, drożdżowy rozczyn i wszystko to dodajemy do mąki, dodać szczypte soli i wyrabiac w czasie wyrabiania wlewac olej.
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie formujemy małe bułeczki, w środku robimy dołek, w który nakładamy jagody ,zlepić i zostawić jeszcze do wyrosniecia na ok. 10 minut, można posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać cukrem przed upieczeniem. Piekarnik nastawic na 180-200 stopni i pieczemy na złoty kolor.