Strona 1 z 1

Miechunka

: 06 cze 2011, 18:12
autor: Aniamk
Podobno jej owoce można używać do celów kulinarnych?
Ciekawe?
Czy ktoś z was o tym słyszał...
lub jeszcze lepiej - zna jakis przepis?

Re: Miechunka

: 04 lis 2011, 15:18
autor: Freshonka
Jadalne są owoce miechunki peruwiańskiej, czyli tej w pomarańczowej otoczce :)

Najpopularniejsza jest miechunka w Ameryce Łacińskiej, jadana jest zarówno na surowo, jak zwykly owoc u nas, oraz przerabiana na przetwory. Ze względu na swoją dekoracyjność i unikatowość często używa się owocu miechunki do dekoracji tortów. Można z powodzeniem zastosować ją do ciast czy ciastek. Zrobić marmoladę czy dżem... Na to nie potrzeba przepisów :)

Jest również doskonałym dodatkiem do mięs czy sałatek :)

Słyszałam również o wekowaniu owocu miechunka, można to robić zarówno na modłę naszych gruszek w occie, jak i w słodkim syropie :)

Nie wiem czy na polskich stronach kulinarnych będą dostępne przepisy, ale na fransuskich i niemieckich na pewno jest ich sporo :)