Strona 1 z 1

Przepis na chleb

: 13 lip 2021, 8:59
autor: K@linka
Który od jakiegoś czasu robie :)

Moze ktoś będzie zainteresowany. https://3200.pl/maka-zytnia-ekologiczna-dlaczego-warto-ja-kupic/
500 g mąki żytniej 720
25 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli różowej
400 ml ciepłej wody +/- do konsystencji gęstego ciasta ale mieszalnego łyżką
2 łyżeczki ksylitolu
3 łyżki masła
Masło+ mąka do wysypania do formy
PRZYGOTOWANIE PRZEPISU: CHLEB ŻYTNI
Mąkę żytnią mieszam dokładanie w dużej misce z 350 ml wody. Zostawiam na 10 minut. Następnie dodaję, sól, masło, drożdże rozpuszczone w 50 ml wody, ksylitol i mieszam ponownie bardzo dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję kilka łyżek wody. Wyrabianie ciasto mikserem zajmuje około 3 minut. Ciasto będzie miało konsystencję gęstą ale nadal płynną. Nie jest to w pełni zwarte ciasto, ale również nie lejące, coś pomiędzy. Ciasto odstawiam na 60-120 minut do rośnięcia. Zależy to od temperatury i wilgotności otoczenia czasami potrzebuje 1 godziny innym razem 4 godzin, różnie bywa, zależnie od pory roku i aktywności drożdży. Czekam do czasu, aż podwoi swoją objętość. U mnie stoi w misce metalowej, szczelnie przykrytej folią spożywczą na kaloryferze lub w piekarniku na programie (rośnięcie ciasta)
Gdy pięknie wyrośnie, ponownie delikatnie mieszam ciasto i przekładam do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem klarownym i wyspanej mąką.
Blachę z ciastem odstawiam do wyrośnięcia na około 30-60 minut, również na kaloryferze. Ciasto musi się podnieść!
Przenoszę chleb bardzo delikatnie, wstawiam do piernika nagrzanego do 200 stopni, piekę 15 minut a następnie zmniejszam temperaturę do 180 i piekę kolejne 50 minut. Chleb wyjmuję z blaszki i papieru i studzę na kratce.