Strona 1 z 1

przetwory z pomidorów

: 16 kwie 2011, 14:44
autor: Kasia_D
Polecam pomidory pod każdą postacią, oto kilka propozycji:
-Przecier pomidorowy
-Pomidory w przecierze
-Ostra pasta pomidorowa
-Sos pomidorowy z papryką
-Ketchup domowy

Re: przetwory z pomidorów

: 16 kwie 2011, 14:46
autor: wika001
To ja poproszę przepis na ostrą pastę pomidorową :)

Re: przetwory z pomidorów

: 16 kwie 2011, 14:48
autor: Kasia_D
Polecam jest naprawdę pyszny :)

Litr przecieru pomidorowego, 3/4 litra przecieru z jabłek, szklanka przecieru ze śliwek węgierek, 30 dag cebuli, 10 dag selera, 10 dag pietruszki, duża główka czosnku, kilka utłuczonych goździków, 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu, nieco utartej gałki muszkatołowej, czerwona sproszkowana ostra papryka, pieprz, cukier.
Seler i pietruszkę umyć, oczyścić i utrzeć na tarce z małymi otworami. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Przygotowane warzywa wymieszać z przecierami. Gotować (parować) na małym ogniu tak długo aż masa zmniejszy swoją objętość mniej więcej do połowy pierwotnej objętości. Przez cały czas należy pamiętać o mieszaniu pasty. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Ugotowaną pastę przyprawić do smaku cukrem (około 10 dag) i pozostałymi przyprawami smakowymi.
Gotowa pastę przełożyć do małych słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
W zimie i nie tylko pastę można wykorzystywać jako dodatek do kanapek, potraw mącznych, potraw z kasz, mięsa i ryb.