Strona 1 z 1

marynowanie grzybów

: 31 mar 2011, 19:43
autor: LeonPac
Grzyby najpierw czyścimy i obgotowujemy w wodzie około 15 minut w osolonej i lekko zakwaszonej wodzie. (Kwasek cytrynowy ) Grzybki odcedzamy, studzimy zimną przegotowaną wodą i wkładamy do słoików, uprzednio wyparzonych wrzątkiem.Dorzucamy cebule.
Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw( ziele angielskie, kawałek chrzanu, gorczycę, ziarenka pieprzu, goździki) Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy grzyby. Słoje zamykamy i pasteryzujemy ok. 1 godziny, następnie wyjmujemy, dokręcamy i stawiamy do góry dnem.

Re: marynowanie grzybów

: 16 maja 2011, 19:48
autor: saba.solarz
Dzięki za przepis, z pewnością po wakacjach się przyda ;)