Strona 1 z 1

wino z czerwonej porzeczki

: 31 mar 2011, 16:40
autor: Albert31
I jeszcze jeden przepis na coś mocniejszego, tym razem wino z czarnej porzeczki

* 5l moszczy ( 6,5kg czerwonej porzeczki )
* 10l roztworu wody o zawartości 2,5 kg cukru.

W naczyniu odmierzamy około 5l wody, i rozpuszczamy potrzebą ilość cukru w naszym przypadku 2,5kg. Następnie dolewamy brakującą ilość wody do objętości 10l. W balonie znajduje się przygotowane wcześniej 5l moszczu z czerwonej porzeczki. Dolewamy wodę z rozpuszczonym cukrem oraz matkę drożdżową ( Bordeaux ). Ponieważ przeciętna zawartość kwasów w czerwonych porzeczkach wynosi około 24g/l nie dodajemy kwasu cytrynowego.
Po zakończeniu fermentacji głównej młode wino zlewamy z nad osadu
i pozostawiamy do dalszej fermentacji. W okresie pierwszego roku obciąg wina należy powtórzyć dwukrotnie. Postępując zgodnie z tym przepisem otrzymamy wino o mocy 12%.

Re: wino z czerwonej porzeczki

: 07 maja 2011, 15:50
autor: mrservice
Spróbowałem samemu zrobić wino z czerwonej porzeczki ale poszło coś nie tak :( wypróbuje Twój przepis jak tylko bede mieć porzeczki