Strona 1 z 1

dżem śliwkowy

: 31 mar 2011, 16:20
autor: mimnoto
A ja uwielbiam taki dżem, doskonały jest do porannych kanapek i kawy :)

Dżem śliwkowy z korą cynamonową

Śliwki przekrawam na połówki, usuwam pestki.
Przekładam je do miski, posypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin.
Cynamonową korę kruszę na kilka kawałków.

Około 3/4 śliwek wraz z sokiem przelewam do garnka, dodaję korę cynamonową i smażę na małym ogniu przez ok. 20 minut, dodaję pozostałe śliwki i smażę przez 30 minut często mieszając, ale tak aby nie porozgniatać wszystkich owoców.

Gdy wszystko zgęstnieje przekładam gorący dżem do wyparzonych słoików, zamykam i stawiam do góry nogami. Yostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Re: dżem śliwkowy

: 20 lip 2011, 17:01
autor: jurekk
... z dodatkiem cynamonu - bardzo ciekawe
Ja sam kilka lat temu dodałem eksperymentalnie trochę skórki pomarańczowej
i też wyszło całkiem ciekawie