Strona 1 z 1

buraki marynowane

: 31 mar 2011, 13:28
autor: magda_ś
Moim zdaniem to bardzo ciekawy przepi na przygotowanie buraczków:
Składniki:
3 kg buraków
1/2 główki czosnku
4 małe cebule
1 szklanka octu spirytusowego (10%)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
3 liscie laurowe

Przygotować zalewę:
Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić cukier we wrzątku, dodać ocet, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 5 minut.

Zalać gorącą zalewą (temp. około 80oC) buraki i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.Nakładać do słoików. Pasteryzować 5 minut (słoje 1/2 litra)

Re: buraki marynowane

: 22 lip 2011, 1:21
autor: Szymon_E
wypróbowałem, potwierdzam bardzo ciekawy przepis

Re: buraki marynowane

: 14 wrz 2011, 12:55
autor: Suplem
Ja też się podzielę swoim przepisem na buraki marynowane :)
Bardzo szybki nie skomplikowany przepis, buraczki wyborne na sałatkę i nie tylko. Serdecznie polecam przepis.

Składniki:
* nieduże buraki
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka cukru
* 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
* liść laurowy
* 5 - 7 ziele angielskie
* 5 - 6 pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki obrać ze skórki i należy je ugotować. Zagotować litr wody z jedną łyżką soli, jedną łyżką cukru, liściem laurowym, pieprzem, zielem i kwaskiem cytrynowym. Ugotowane buraki układamy w słoikach i zalać zalewą zakręcić i pasteryzować 15 minut.