Grill ale jaki?

Trudno wyobrazić sobie ogród bez grilla. W tym dziale znajdują się porady jak zaprojektować i wykonać grill, z jakich materiałów go zbudować i w jakim miejscu ogrodu go urządzić.

Moderator: wika001

jagoda91
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 08 gru 2015, 20:39
Re: Grill ale jaki?

autor: jagoda91 » 08 gru 2015, 20:40

Ja zdecydowałam się na grill murowany, wykonany z kamieni przez firmę http://www.lu-kam.com/ . Taki przynajmniej jest solidny, a to dla mnie ważne bo ostatnio cały czas naprawialiśmy nasz stary :) Teraz zastanawiamy się nad wędzarnią, w końcu swoje produkty zawsze smakują lepiej i są zdrowsze :)

Beata.k
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2015, 12:45
Kontaktowanie:
Re: Grill ale jaki?

autor: Beata.k » 11 gru 2015, 12:53

Marmurowy jak najbardziej robi wrażenie. U rodziców mamy właśnie taki, sam natomiast posiadam, bardzo stary i muszę przyznać, że na niektórych też robi wrażenie ;)

WeRes
Początkujący
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 01 gru 2015, 15:40
Re: Grill ale jaki?

autor: WeRes » 14 gru 2015, 18:34

bardzo podobają mi się grille murowane, ale z drugiej strony często wyjeżdżamy i czasem taki przenosny jest się przydaje.

ranliburg
Początkujący
Początkujący
Posty: 10
Rejestracja: 24 wrz 2015, 14:40
Re: Grill ale jaki?

autor: ranliburg » 16 gru 2015, 10:42

infrasmatt pisze:Bardzo podobają mi się wbudowane grille wysadzane cegłą, takie jak tutaj: SCU Klinkier - płytki klinkierowe. Jeśli masz podwórko, proponuję coś takiego!


Jestem za! Też najbardziej podobają mi sie grille murowane!

grillmen
Początkujący
Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 08 wrz 2015, 9:04
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:
Re: Grill ale jaki?

autor: grillmen » 17 gru 2015, 20:58

Oczywiście grille murowane robią wrażenie zwłaszcza jak są wkomponowane w wiatę. Nie mam nic przeciwko nim natomiast mimo wszystko funkcjonalnie ustępują tym gazowym. Może nie do końca tu chodzi o rodzaj paliwa natomiast grille gazowe spełniają funkcję pieca dzięki zamkniętej powierzchni grillowania. To znacznie rozszerza możliwości grillowania a właściwie pieczenia. Potrawy z takiego grilla są smaczniejsze ze względu na kontrolę temperatury dzięki której uzyskać możemy powtarzalność potraw bez względu na temperaturę zewnętrzną. Tutaj trzeba nadmienić że również są grille węglowe tak skonstruowane aby możliwe było nawet pieczenie metodą "low cooking" ale to też są grille zamknięte. Przypuszczam że murowany również można wykonać w ten sposób natomiast nie znam jak na razie firmy która stosuje takie projekty (i tutaj czekam na wasze propozycje jeśli takie znacie).

m_rybka
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2014, 15:57
Lokalizacja: Włodawa
Re: Grill ale jaki?

autor: m_rybka » 28 gru 2015, 15:20

Grill murowany najlepiej wygląda z klinkieru. Polecam w tej kwestii świetny tutorial na stronie producenta klinkieru (Terca): http://www.wienerberger.pl/ceg%C5%82y-k ... -klinkieru

alan01
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 05 paź 2015, 9:05
Re: Grill ale jaki?

autor: alan01 » 29 gru 2015, 14:28

my też często wyjeżdżamy dlatego wolę grille przenośne. W tym roku kupiliśmy w sklepie http://www.web-grille.pl bardzo fajny grill węglowy który świetnie się sprawuje. Żona namawia mnie jeszcze na taki elektryczny który można używać w domu, kto wie może się skuszę bo bardzo lubię potrawy z grilla a w zimie średnio chce się grillować na dworze:)

fobos12
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 20 gru 2015, 19:35
Re: Grill ale jaki?

autor: fobos12 » 03 sty 2016, 1:19

pod grilla jako nawierzchnia dobrze nadają się deski betonowe wyglądają jak by były z drewna a są wykonane z betonu są ognioodporne,mrozoodporne,antypoślizgowe,zbrojone włóknami polipropylenowymi,barwione w całości w masie i impregnowane ,idealnie nadają się do robienia aranżacji ogrodowej jako ścieżki,schody,chodniki,palisady,murki,tarasy, patio
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tandoor
Początkujący
Początkujący
Posty: 20
Rejestracja: 16 lip 2015, 12:34
Lokalizacja: Włocławek
Kontaktowanie:
Przepisy w Tandoorze

autor: tandoor » 11 sty 2016, 8:46

Wieprzowina



Wymagane produkty:

na każdy kg mięsa cebula 100g, suszone zioła, zmielony czerwony pieprz i papryka pół łyżeczki, ćwiartkę cytryny 2-3 łyżki oleju roślinnego.

Wieprzowina (szyja, żebra, lub filety, posiekane 4-5 centymetrowe kawałki - do wyboru) wyciąć około 3 centymetra kawałki .

[img][img]http://f3.s.qip.ru/~YLAzZL9s.jpg[/img][/IMG]

[img][img]http://f2.s.qip.ru/~oHGoukSc.jpg[/img][/IMG]

[img][img]http://f6.s.qip.ru/~zd5ybCEx.jpg[/img][/IMG]


Tandoor - nowy smak, którego jeszcze nie poznaliście!!!
Żebra oddzielone od siebie. Na każdy kilogram mięsa : przewinąć do mielenia mięsa 100 g cebuli, dodać suszone zioła, czerwony pieprz i papryka do smaku ( około pół łyżeczki ), czwarta średniej cytryny. Wycisnąć sok 2-3 łyżki oleju roślinnego. Mieszać marynaty, marynować od 1 do 3 godzin. Nawleczone na szpady piec w Tandoorze. (Ok. 25 minut)

JanuszOgrodas
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 04 maja 2016, 9:22
Re: Grill ale jaki?

autor: JanuszOgrodas » 04 maja 2016, 9:30

Grill węglowy ma tą przewagę nad innymi, że zapach i smak potraw jest zdecydowanie lepszy. Niektóre rzeczy po prostu muszą być tradycyjne :wink:

karna
Aktywny
Aktywny
Posty: 226
Rejestracja: 13 sie 2015, 13:28
Re: Grill ale jaki?

autor: karna » 04 maja 2016, 12:46

Ale jak to? Mi się najbardziej podoba grill murowany. Zwłaszcza jak jest połączony z wędzarką.

TomDrewTarTak
Aktywny
Aktywny
Posty: 125
Rejestracja: 26 lut 2016, 10:32
Re: Grill ale jaki?

autor: TomDrewTarTak » 09 maja 2016, 9:01

To faktycznie znakomita sprawa i dodatkowo stanowi o ozdobie w naszym ogrodzie,pięknie się prezentuje,nie każdy potrafi tylko wymurować takiego grilla.

mia85
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 12 mar 2016, 19:36
Re: Grill ale jaki?

autor: mia85 » 25 maja 2016, 16:03

Ja postawiłam na grill - kominek wygląda świetnie, w sam raz do mojego ogrodu. Poza tym jest bardzo solidny. Kupiłam w dobrej cenie i jestem bardzo zadowolona z zakupu :) Mam taki http://www.artbud.pl/pl/p/Kominek-ogrodowy-grillowy-Pirano-Landman-szt./36288 podoba wam się?

Jagódka
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 23 maja 2016, 19:27
Re: Grill ale jaki?

autor: Jagódka » 28 maja 2016, 21:19

Fajny jest taki grill gazowy, jest o wiele zdrowszy i nie dymi się tak. My ostatnio zainwestowaliśmy z firmy Broil King.

Nunchako
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 16 maja 2016, 13:10
Re: Grill ale jaki?

autor: Nunchako » 02 cze 2016, 10:55

Dla mnie też jedyną możliwością jest grill murowany. To drugie, po ognisku, najlepsze źródło temperatury do przygotowywania jedzenia na świeżym powietrzu.


Wróć do „Grill ogrodowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 64 gości

Gotowe projekty domów