suszone śliwki

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Maria68
Aktywny
Aktywny
Posty: 219
Rejestracja: 23 lut 2011, 21:33
Lokalizacja: Puławy
suszone śliwki

autor: Maria68 » 31 mar 2011, 14:51

Zostało mi sporo suszonych śliwek z ubiegłego sezonu i zastanawiam sie co jeszcze by tu z nimi zrobić. Pieczenie ze śliwką już robiłam na 1000 sposobów :) Podzielcie się swoimi przepisami.

jurekk
Aktywny
Aktywny
Posty: 151
Rejestracja: 23 lut 2011, 22:08
Re: suszone śliwki

autor: jurekk » 20 lip 2011, 13:10

więc pozostają jeszcze: bigos, pasztety ze sliwką, trufle czekoladowo-śliwkowe, batoniki musli ze śliwkami i bardzo ciekawa zupa śliwkowa, którą przygotowujemy z następujących składników:
35 dag suszonych śliwek bez pestek
laska cynamonu
3 goździki
0,5 szklanki miodu
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 litr przegotowanej wody
3 szklanki wrzątku

Dobrze rozgotowane śliwki miksujemy, tak żeby powstała zupa - krem i podajemy z grzankami lub makaronem łazankami.
jurekk

jurekk
Aktywny
Aktywny
Posty: 151
Rejestracja: 23 lut 2011, 22:08
Re: suszone śliwki

autor: jurekk » 20 lip 2011, 13:11

więc pozostają jeszcze: bigos, pasztety ze sliwką, trufle czekoladowo-śliwkowe, batoniki musli ze śliwkami

Smacznego
:)
jurekk

jurekk
Aktywny
Aktywny
Posty: 151
Rejestracja: 23 lut 2011, 22:08
Re: suszone śliwki

autor: jurekk » 20 lip 2011, 13:11

i bardzo ciekawa zupa śliwkowa:
35 dag suszonych śliwek bez pestek
laska cynamonu
3 goździki
0,5 szklanki miodu
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 litr przegotowanej wody
3 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Suszone śliwki należy zalać przegotowaną wodą, kilka sztuk zostawiamy do późniejszego udekorowania zupy. Po 2-3 godzinach moczenia trzeba dodać przyprawy i gotujemy, aż śliwki się zupełnie rozgotują. Następnie wyjmujemy przyprawy, dodajemy orzechy i miksujemy albo przecieramy przez sito. Powstałą zupę zalewamy 3 szklankami wrzątku i miodem i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
Dekorujemy zupę pozostawionymi śliwkami.
Podajemy z łazankami lub grzankami.
jurekk


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości

Gotowe projekty domów