Dynia

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

Maria68
Aktywny
Aktywny
Posty: 219
Rejestracja: 23 lut 2011, 21:33
Lokalizacja: Puławy
Dynia

autor: Maria68 » 23 mar 2011, 14:26

Szukam jakiegoś prostego przepisu na wykorzystanie dyni.Najchętniej z babcinej książki kucharskiej

Bukowiecka
Aktywny
Aktywny
Posty: 130
Rejestracja: 26 lut 2011, 22:42
Re: Dynia

autor: Bukowiecka » 26 lip 2011, 1:43

to akurat przepis nie z babcinej, a z mojej książki kucharskiej :)
ale sprawdzony i smaczny

Curry z dynią i rybą


150 g do 200 g upieczonej dyni
150 g - 200 g mrożonych filetów halibuta lub filetów z łososia, ewentualnie innych ryb o białym mięsie np. dorsza, soli
1/2 szklanki (125 ml) bulionu (jarzynowego, rybnego lub z kurczaka)
1 łyżeczka sosu rybnego (niekoniecznie)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/4 - 1/3 łyżeczki tajskiej pasty curry
2 łyżki soku z limonki + dodatkowo do podania
kolendra

Pieczemy dynie. rozmrażamy rybę, kroimy na kilka kawałków. Na patelnię wlać mleko kokosowe i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier, pastę curry i gotować przez minutę. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy, doprawić ewentualnie solą i gotować do zredukowania się sosu o połowę przez około 2 minuty.
Dodać pokrojone grzyby a po 2 minutach gotowania włożyć filety ryby. Gotować przez minutę, następnie przewrócić rybę na drugą stronę, dodać dynię oraz szparagi, gotować razem przez około 2 - 3 minuty, aż ryba będzie ugotowana a dynia gorąca. Na koniec dodać sok z limonki, rozłożyć curry do głębokich talerzy i posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem

Unikatka
Aktywny
Aktywny
Posty: 104
Rejestracja: 15 sie 2011, 6:36
Re: Dynia

autor: Unikatka » 15 sie 2011, 16:21

Makaron z dynią!

Składniki:

50 dag miąższu dyni, pokrojonego na małe kawałki
40 dag makaronu świderki
1 szklanka śmietany
1 mała cebula, posiekana
5 dag parmezanu, startego
gałka muszkatołowa
cukier, masło, pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente.
W garnku na maśle podusić do miękkości cebulkę, następnie dodać dynię oraz gałkę muszkatołową
i kontynuować gotowanie przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie doprawić cukrem, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać śmietanę oraz parmezan i delikatnie podgrzewać przez około 4 minuty. Na talerze wyłożyć makaron oraz sos i podajemy od razu.
Smacznego :)

mariolanowak30
Aktywny
Aktywny
Posty: 170
Rejestracja: 27 mar 2011, 19:13
Re: Dynia

autor: mariolanowak30 » 06 lis 2011, 9:26

A da się zrobić leczo lub bigos z dyni? Jakich przypraw do tego należy użyć?

artass1
Początkujący
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 20 lip 2016, 10:04
Re: Dynia

autor: artass1 » 22 lip 2016, 9:55

Bigos z dynii jest jak najbardziej możliwy. Ja tam na gotowaniu się kompletnie nie znam ale z tego co wiem to daje się sól, pieprz, paprykę, jakieś zioła i coś tam jeszcze.

kacpi123
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 23 sie 2016, 16:16
Lokalizacja: Toruń
Kontaktowanie:
Re: Dynia

autor: kacpi123 » 23 sie 2016, 18:38

Bigos z dyni jest najlepszy z możliwych :) wpisz w google to od razu wyskoczy przepis. ja z dyni polecam zupę krem a a także placuszki ;) zamiast ziemniaków dajemy dynię pokrojoną w kostkę

lembylfantasta
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 06 cze 2016, 11:52
Re: Dynia

autor: lembylfantasta » 07 wrz 2016, 9:36

Bukowiecka pisze:to akurat przepis nie z babcinej, a z mojej książki kucharskiej :)
ale sprawdzony i smaczny

Curry z dynią i rybą


150 g do 200 g upieczonej dyni
150 g - 200 g mrożonych filetów halibuta lub filetów z łososia, ewentualnie innych ryb o białym mięsie np. dorsza, soli
1/2 szklanki (125 ml) bulionu (jarzynowego, rybnego lub z kurczaka)
1 łyżeczka sosu rybnego (niekoniecznie)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/4 - 1/3 łyżeczki tajskiej pasty curry
2 łyżki soku z limonki + dodatkowo do podania
kolendra

Pieczemy dynie. rozmrażamy rybę, kroimy na kilka kawałków. Na patelnię wlać mleko kokosowe i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier, pastę curry i gotować przez minutę. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy, doprawić ewentualnie solą i gotować do zredukowania się sosu o połowę przez około 2 minuty.
Dodać pokrojone grzyby a po 2 minutach gotowania włożyć filety ryby. Gotować przez minutę, następnie przewrócić rybę na drugą stronę, dodać dynię oraz szparagi, gotować razem przez około 2 - 3 minuty, aż ryba będzie ugotowana a dynia gorąca. Na koniec dodać sok z limonki, rozłożyć curry do głębokich talerzy i posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem


Świetny przepis - z wielką chęcią spróbuje :)

Vuko
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 23 sie 2016, 11:54
Re: Dynia

autor: Vuko » 22 wrz 2016, 10:13

Bigos z dyni? Kto by pomyślał, chyba muszę kiedyś wypróbować :)

Albi16
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 36
Rejestracja: 29 sty 2013, 12:55
Re: Dynia

autor: Albi16 » 22 wrz 2016, 12:01

najpyszniejsza z dynki jest zupa-krem. Jedyna zupa o takiej konsystencji, którą uwielbiam :) oczywiście z grzankami albo zacierką :) mniam :lol:

fivetrees
Aktywny
Aktywny
Posty: 187
Rejestracja: 07 kwie 2015, 5:59
Re: Dynia

autor: fivetrees » 16 gru 2016, 13:06

Ja robię często dżem z dyni i z pomarańczy. Jest przepyszny!

maciejass
Początkujący
Początkujący
Posty: 15
Rejestracja: 14 lut 2018, 11:29
Re: Dynia

autor: maciejass » 14 lut 2018, 12:30

Super przepis!

arkadiuszmed1
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 14 lut 2018, 13:02
Re: Dynia

autor: arkadiuszmed1 » 14 lut 2018, 13:07

To jest na prawdę dobry przepis, który trzeba znać.

asianocon
Aktywny
Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: 16 lut 2018, 14:50
Re: Dynia

autor: asianocon » 16 lut 2018, 15:15

Nie znałam tych przepisów. Sama najczęściej robię zupę dyniowa z czosnkiem. Pyszna! Można ją jeść z grzankami lub makaronem, czasami dodaje jeszcze trochę serka na górę , ale to zależy czy gość lubi tak jeść czy nie.


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Gotowe projekty domów