i to nie byle jaki dżem, bo...
o smaku coca-coli
1.5 kg śliwek
1 kg gruszek
0,75 kg cukru
szczypta cynamonu
2-3 goździki
pomarańcza
1 opk cukru waniliowego
ewentualnie:
1 opk. żelfixu bez cukru
Gruszki i śliwki umyć, gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, śliwki wydrylować. Owoce włożyć do rondla i zasypać połowa cukru i odstawić na 4-5 godzin, aby puściły sok. Rondel z owocami postawić na ogniu, dodać pozostały cukier, goździki, cynamon i podgrzewać 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Dżem lekko przestudzić i przetrzeć przez sito. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę,a z miąższu wycisnąć sok. Przetarty dżem ponownie podgrzać, dodać sok i skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i wymieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Ostudzić.