marynowanie grzybów

W tym dziale zamieszczamy przepisy na dania i przetwory w roślin, warzyw i owoców, pochodzących z naszych ogrodów. Szukasz oryginalnych przepisów i pomysłów na to, jak wykorzystać to, co zebrałeś w ogrodzie, albo chciałby się jakimś podzielić? Polecamy ten dział.

Moderator: wika001

LeonPac
Aktywny
Aktywny
Posty: 163
Rejestracja: 28 lut 2011, 14:25
marynowanie grzybów

autor: LeonPac » 31 mar 2011, 19:43

Grzyby najpierw czyścimy i obgotowujemy w wodzie około 15 minut w osolonej i lekko zakwaszonej wodzie. (Kwasek cytrynowy ) Grzybki odcedzamy, studzimy zimną przegotowaną wodą i wkładamy do słoików, uprzednio wyparzonych wrzątkiem.Dorzucamy cebule.
Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw( ziele angielskie, kawałek chrzanu, gorczycę, ziarenka pieprzu, goździki) Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy grzyby. Słoje zamykamy i pasteryzujemy ok. 1 godziny, następnie wyjmujemy, dokręcamy i stawiamy do góry dnem.

saba.solarz
Aktywny
Aktywny
Posty: 259
Rejestracja: 27 mar 2011, 19:18
Re: marynowanie grzybów

autor: saba.solarz » 16 maja 2011, 19:48

Dzięki za przepis, z pewnością po wakacjach się przyda ;)


Wróć do „Przetwory domowe z ogrodu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości

Gotowe projekty domów