Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

Rodzaje bram ogrodowych ? ich wady i zalety. Podpowiedzi jak wybrać najlepszą bramę do ogrodu i na co zwrócić uwagę przy wyborze. Rozwiązania dotyczące montażu bram i ich sprawnego funkcjonowania.

Moderator: wika001

gregorro1988
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 28 kwie 2012, 15:07
Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: gregorro1988 » 28 kwie 2012, 15:22

Witam.

Mam problem z zaprogramowaniem bramy. Kiedy wciskam przycisk Auto (zaznaczony na zielono) przez dłuższą chwilę to brama robi trzy cykle. Następnie programuję przycisk w pilocie, czyli dłużej przytrzymuję RF (zaznaczony na niebiesko) i jak zgaśnie dioda ta na dole to wciskam przycisk pilota.
Robię to przy przełączniku nr 3 (w czerwonym polu). I niestety przy zamykaniu jedno skrzydło gdy trafia na ogranicznik automatycznie otwiera się jakby trafiło na przeszkodę (albo jakby fotokomórka odezwała się) i tak już notorycznie zostaje. Na żółto zaznaczyłem przyciski których nie używam.

Obrazek

Jeżeli zna ktoś dokładny schemat programowania będę bardzo wdzięczny za pomoc, a jak ktoś wie jak np dodatkowo zaprogramować żeby się np jedno skrzydło otworzyło to będzie genialnie :) na pilocie mam 4 przyciski do wykorzystania.

pozdrawiam

szmeraczka
Aktywny
Aktywny
Posty: 130
Rejestracja: 01 maja 2013, 17:28
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: szmeraczka » 01 maja 2013, 19:13

U mnie tym wszystkim zajęła się specjalistyczna firma


___________
bramy Warszawa - zobacz

szmeraczka
Aktywny
Aktywny
Posty: 130
Rejestracja: 01 maja 2013, 17:28
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: szmeraczka » 01 maja 2013, 19:13

U mnie tym wszystkim zajęła się specjalistyczna firma


___________
bramy Warszawa - zobacz

Ogrodzenia-Bramy
Początkujący
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 01 cze 2013, 13:12
Kontaktowanie:
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: Ogrodzenia-Bramy » 06 wrz 2013, 20:37

Proponuję skonsultować się z firmą, w której brama była zakupiona i która zajęła się jej montażem. Wydaje mi się, że kierowanie takich pytań do użytkowników forum może nie do końca się sprawdzić... Nie ma co kombinować na własną rękę jeśli pojawiły się tego typu problemy.

Jestem pewna, że firma bez żadnego problemu rozwiąże taki problem i udzieli odpowiednich wskazówek i rad. Cóż, my przynajmniej zawsze taką radą naszym klientom służymy...
Zapraszamy na naszą stronę internetową

lena125
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 30 cze 2014, 10:39
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: lena125 » 30 cze 2014, 12:11

zamowilismy montaz bo sami tez chyba bysmy nie zrobili..



=========
Najlepszezegarki bisset

mania88
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 29 lip 2014, 15:50
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: mania88 » 29 lip 2014, 15:54

No my też zamówiliśmy od razu z montażem... ale lata temu. Wydaje mi się, że to jest zbyt skomplikowana kwestia, żeby samemu się w to bawić. Dużo osób poleca firmę ODT, mają w ofercie prócz bram także chyba ich montaż, na ich WWW możecie sobie dokładnie to sprawdzić, ale tak mi się wydaje.

nikoon
Posty: 26
Rejestracja: 29 sty 2013, 12:37
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: nikoon » 30 lip 2014, 13:19

Najlepiej zlecić wszystko specjalistom od automatyki.
http://automatydobram.eu/

Awatar użytkownika
selfcontrol12
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 03 wrz 2014, 22:10
Lokalizacja: Czeladź
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: selfcontrol12 » 05 wrz 2014, 13:10

W internecie sporo firm się ogłasza. Mnie też siłowniki bram zakładali panowie z ogłoszenia. Instrukcja napisana przystępnie, ale wolałem żeby założyli go fachowcy. Zrobili to dobrze bo napęd działa już od dłuższego czasu i nic złego się nie dzieje. Zwłaszcza zimą nie było z nim problemu. Jest solidnie wykonany, ma metalową przekładnię zębatą oraz magnetyczny wyłącznik krańcowy.

Krzysztof Krysiński
Początkujący
Początkujący
Posty: 20
Rejestracja: 07 kwie 2014, 12:58
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: Krzysztof Krysiński » 12 wrz 2014, 13:40

selfcontrol12 pisze:W internecie sporo firm się ogłasza. Mnie też siłowniki bram zakładali panowie z ogłoszenia. Instrukcja napisana przystępnie, ale wolałem żeby założyli go fachowcy. Zrobili to dobrze bo napęd działa już od dłuższego czasu i nic złego się nie dzieje. Zwłaszcza zimą nie było z nim problemu. Jest solidnie wykonany, ma metalową przekładnię zębatą oraz magnetyczny wyłącznik krańcowy.


Witam,
zgadzam się z selfcontrol12 lepiej założenie automatu do bram pozostawić fachowcom. Chociaż według mnie jeszcze lepiej zakupić bramę z wbudowaną automatyką. Mamy pewność, że automatyka została dobrana odpwiednio do naszej bramy i będzie nam służyć przez lata :)

Pozdrawiam
Krzysztof Krysiński

JanekC
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 65
Rejestracja: 27 lut 2013, 0:11
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: JanekC » 31 maja 2017, 16:25

Programowanie akurat może być łatwe. Jak ja dokupiłem dodatkowego pilota do napędu (BFT) to nie miałem problemu z samodzielnym programowaniem. I pomógł mi serwis, ale jak już się dowiedziałem co i jak to udało się bez żadnych błędów, ani tym bardziej nieautoryzowanych wejść na posesję. :)

gumaadriana
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2017, 9:54
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: gumaadriana » 29 cze 2017, 10:12

Z tego co wiem to OBI pomaga w tych sprawach.

malekmal
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 14 lip 2017, 12:34
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: malekmal » 17 lip 2017, 6:30

Hmm, każdy ma Swoje sposoby, wasze pomysły są bardzo inteesujące.

mirrek
Początkujący
Początkujący
Posty: 29
Rejestracja: 23 mar 2016, 21:02
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: mirrek » 18 paź 2017, 9:06

Nie ma, że każdy ma swoje sposoby. Montaż i programowanie bramy, a właściwie to napędu jest zadaniem, z którym poradzi sobie osoba, która się na tym zna. Nie widzę specjalnie programowania centralki samodzielnie, niestety nie jest to proste jak konstrukcja cepa.

boleborre
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 42
Rejestracja: 08 lis 2015, 13:46
Re: Jak zaprogramować bramę skrzydłową?

autor: boleborre » 30 paź 2017, 11:48

JanekC pisze:Programowanie akurat może być łatwe. Jak ja dokupiłem dodatkowego pilota do napędu (BFT) to nie miałem problemu z samodzielnym programowaniem. I pomógł mi serwis, ale jak już się dowiedziałem co i jak to udało się bez żadnych błędów, ani tym bardziej nieautoryzowanych wejść na posesję. :)


Z tym się zgodzę, BFT ma dobry serwis. Z doświadczenia wiem, że samodzielne majsterkowanie przy siłowniku praktycznie nigdy nie da zamierzonego efektu. Lepiej skorzystać z pomocy fachowca, aby też się nie narazić np. utratę gwarancji.


Wróć do „Bramy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów